ΑΡΧΕΙΟ

‘‘Αρχείο θεωρείται μια συλλογή τεκμηρίων ιστορικής σημασίας, συνήθως ανεξαρτήτως μορφής, χρονολογίας και ύλης, που φυλάσσει ή παράγει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οποιοσδήποτε οργανισμός δημόσιος ή ιδιωτικός στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του. Ως αρχείο νοείται επίσης και ο φυσικός χώρος στον οποίο είναι τοποθετημένες οι αρχειακές συλλογές. Ένα αρχείο διαμορφώνεται συνήθως από τεκμήρια που έχει συλλέξει και διαφυλάξει ένας οργανισμός ή ένα φυσικό πρόσωπο.’’

Coronavirus / Κωρονοϊός (Covid-19): Συστάσεις & Λειτουργία Ακτινολογικών Μηχανημάτων


Ενημέρωση για τα Ακτινογραφικά Μηχανήματα.[1] 
Δεδομένου ότι έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις ΑΠΛΕΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ που πρέπει να γίνονται στα Νοσοκομεία σε ασθενείς που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού (Covid-19), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

 Α) όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία αναφοράς έχουν - στα ειδικά για κορωνοϊό διαμορφωμένα ΤΕΠ – απλό ακτινογραφικό μηχάνημα που βγάζει ακτινογραφίες αποκλειστικά σε ασθενείς που είναι ύποπτοι για κορωνοϊό με όλη την διαδικασία απολύμανσης και όλα τα σχετικά προφυλακτικά μέτρα.

Β) σε ότι αφορά τα μικρά Νοσοκομεία των πόλεων και της περιφέρειας πρέπει να διαθέτουν ειδικό χώρο για να τοποθετηθεί ειδικό φορητό μηχάνημα εκτός του ακτινολογικού εργαστηρίου ακολουθώντας όλη την διαδικασία απολύμανσης και τα μέτρα προφύλαξης.

[1]Ενημέρωση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας (E.A.E.) μέσω email του προέδρου Ιωάννη Τσιτουρίδη (03/04/2020).
 


Ενημέρωση Μελών για την Λειτουργία των Αξονικών & Μαγνητικών Τομογράφων.[1] 
Για τη λειτουργία του ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ σας ενημερώνουμε τα εξής:

Α) Οι αξονικοί τομογράφοι στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19 λειτουργούν αποκλειστικά με ασθενείς ύποπτους ή πάσχοντες από τον Covid-19. Στα νοσοκομεία αυτά έχουν δοθεί πλήρεις οδηγίες από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης.

Οι αξονικοί τομογράφοι στα μικρά νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει :
 • Να απολυμαίνουν τον τομογράφο με επάλειψη αντισηπτικού υγρού, το οποίο θα περιέχει τουλάχιστον 75% αλκοόλη, ενώ το πάτωμα της αίθουσας θα πρέπει να απολυμαίνεται με διάλυμα χλωρίνης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απολύμανση του χώρου θα βρείτε στο άρθρο από το περιοδικό DIR, που έχει σταλεί σε προηγούμενο mail της εταιρίας.
 • Ο ιατρός, ο χειριστής και η νοσηλεύτρια θα πρέπει να φοράνε την ειδική στολή προστασίας με συγκεκριμένη σειρά ένδυσης, αλλά και αφαίρεσης αυτής.
 • Να μεσολαβεί από περιστατικό σε περιστατικό τουλάχιστον 20 λεπτά.
 • Ο ασθενής θα πρέπει απαραίτητα να φέρει μάσκα ή, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη, ειδική σακούλα που καλύπτει το πρόσωπο, ώστε να μη διασπείρει τον ιό στο χώρο (δείγμα υπάρχει στο προηγούμενο mail της εταιρίας στο περιοδικό DIR).
 • Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς εάν υπάρχει παράθυρο, ενώ  ιονιστές-καθαριστές αέρα είναι χρήσιμοι. 

Β) Ενδείξεις για CT εξέταση (συστάσεις):
 • Έλεγχος- Διερεύνηση ασαφών ευρημάτων από την ακτινογραφία θώρακος.
 • Έλεγχος σε περιπτώσεις δυσαρμονίας κλινικής εικόνας και ευρημάτων ακτινογραφίας θώρακος.
 • Έλεγχος για πνευμονική εμβολή, επί κλινικής και εργαστηριακής υποψίας-σε αυτές της περιπτώσεις συστήνεται να προηγηθεί  απλός, χωρίς εφ σκιαγραφικό, έλεγχος πριν τη διενέργεια του ειδικού πρωτοκόλλου με χορήγηση  σκιαγραφικού, για την καλύτερη εκτίμηση αλλοιώσεων από το πνευμονικό παρέγχυμα.
 • Έλεγχος πορείας ασθενούς σε περίπτωση επιβάρυνσης της κλινικής του κατάστασης.

Γ) Όσον αφορά στον ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ δεν υπάρχει λόγος για εξετάσεις, πλην την κλινικής ένδειξης προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, όμως στο στάδιο αυτό οι περισσότεροι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και οι συνάδελφοι στην ΜΕΘ δείχνουν κατανόηση και αρκούνται στην κλινική εκτίμηση ή σε μια CT εγκεφάλου, αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και στον αξονικό που υπάρχει στα ΤΕΠ για τον Covid-19.

Όσον αφορά στους φορείς του Covid-19 που δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς και εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα παρόμοια με τον αξονικό τομογράφο των περιφερειακών μικρών νοσοκομείων καθώς και των ιδιωτικών αξονικών τομογράφων.

[1]Ενημέρωση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας (E.A.E.) μέσω email του προέδρου Ιωάννη Τσιτουρίδη (05/04/2020).Οδηγίες για Πλύσιμο Χεριών και Χρήση Γαντιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 • Το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι μια από τις βασικές πρακτικές δημόσιας υγείας που μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τον ρυθμό μιας πανδημίας, όπως αυτή με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι αυτή την περίοδο, και να περιορίσουν τον αριθμό των μολύνσεων, αποτρέποντας μια καταστροφική υπερφόρτωση των νοσοκομείων και των κλινικών.
 • Ο COVID - 19 έχει λιπιδικό περίβλημα μέσα στο οποίο υπάρχουν οι πρωτεΐνες-υποδοχείς που τον βοηθούν να εισέλθει εντός των κυττάρων του οργανισμού μας.
 • Τα μόρια του σαπουνιού έχουν υβριδική δομή, μια υδρόφιλη κεφαλή και μια λιπόφιλη ουρά, που μέσα σε υδάτινο περιβάλλον συνδέεται με τη λιπιδική επιφάνεια του ιού και τη διασπά λόγω των αρνητικά φορτισμένων κεφαλών. Μέσα στο περιβάλλον αυτό τα μόρια του σαπουνιού δημιουργούν μικκύλια (μικρές φυσαλίδες) κι απομακρύνουν ρύπους και θραύσματα του ιού από τα χέρια μας.
 • Το απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ είναι μια καλή εφεδρεία όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι προσβάσιμα!!
 • Η χρήση γαντιών πρέπει να γίνεται μόνο στη στενή επαφή με τον ασθενή και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών. Τα χέρια μας μπορούν να μεταφέρουν μικροβιακό ή ιικό φορτίο είτε φοράμε γάντια είτε όχι!! Μεγάλη προσοχή λοιπόν!!

Μετά τιμής
Ιωάννης Τσιτουρίδης
Πρόεδρος ΕΑΕ.


ΥΓ: Ευχαριστούμε πολύ την κα Νίκη Τζουανοπούλου, Eπόπτρια Δημόσιας Υγείας για τις παραπάνω πληροφορίες που μας έστειλε.